User menu

„Evoluţia protecţiei în secolul XXI”- discutată la Hague

Chisinau, 17 mai 2013 – Reprezentantul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat a participat în perioada de 6 – 8 mai curent la lucrările celei de-a XII-a conferinţe a Asociaţiei Serviciilor de Protecţie a Demnitarilor (APPS). Evenimentul cu genericul „Evoluţia protecţiei în secolul XXI” s-a desfăşurat la Hague, Olanda în sediulOficiului Europol.

În debutul reuniunii, Preşedintele APPS, dl Heinz-Werner Aping, a menţionat că „genericul conferinţei din acest an este extrem de actual, din moment ce societatea modernă devine mai degrabă periculoasă, decît paşnică. Provocările timpului ne dictează să identificăm soluţii noi în raport cu evoluţia mediului de securitate, să ne îmbunătăţim activităţile prestate şi să folosim orice posibilitate de a împărtăşi eforturile noastre cu partenerii.”

În cadrul acesui important for al Serviciilor de protecţie din întreaga lume, au fost abordate aspecte ce ţin de modalităţile de armonizare a cooperării în domeniul protecţiei demnitarilor, idei de optimizare a măsurilor de securitate în cadrul evenimentelor majore, schimbul de informaţii în domeniul terorismului, etc.

Totodată, pe agenda de lucru s-au regăsit subiecte relevante nemijlocit activităţii de serviciu, printre acestea fiind atacurile la persoanele protejate şi cazurile speciale înregistrate după luna octombrie 2011, instituirea echipelor speciale pentru zonele de criză, bunele practici de securizare a unui eveniment public major (pe modelul încoronării Regelui Willem Alexandru al Olandei), încurajarea recrutării femeilor în calitate de ofiţeri de protecţie.

Evenimentul a fost completat cu expoziţia echipamentului tehnic specializat, unde companiile de profil şi-au prezentat ultimele performanţe în domeniul asigurării protecţiei demnitarilor şi pazei sediilor de lucru.

De menţionat că Asociaţia Serviciilor de Protecţie a Demnitarilor a fost fondată în anul 1993 şi în prezent întruneşte 50 de Servicii de protecţie din diferite ţări ale lumii. Republica Moldova a devenit membru al acestei Asociaţiei prin aderarea Serviciuliui de Protecţie şi Pază de Stat în anul 1998. Conform statutului APPS, astfel de reuniuni se organizează la fiecare 18 luni, următoarea fiind planificată pentru luna octombrie 2014 la Berlin.

Birolul relaţii internaţionale şi cu publicul